Amel Rooms
LOGO_AMEL_ROOMS-1-removebg-preview
amel png
LOGO_AMEL_ROOMS-1-removebg-preview
amel png
Mediaș și împrejurimi

Mediaș, mai demult cunoscut sub numele de "Medieș", este al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, Transilvania, România. Orașul este așezat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare, la o distanță de 55 km de Sibiu si 40 km de Sighișoara. Este al doilea oras ca marime din Judetul Sibiu.

Prima mentiune documentara a localitatii dateaza din data de 3 iunie 1267 sub denumirea de "Mediesy", iar ca oras este numit pentru prima data in anul 1359.

Mediaşul este un adevărat muzeu în aer liber. Monumente istorice şi de artă medievală sunt distribuite pe întreaga suprafaţă cuprinsă între zidurile cetăţii oraşului.

Frumuseţea şi unicitatea Mediaşului este dată şi de peisajul înconjurător. Situat între coline, acesta oferă posibilitatea drumeţiilor în natură, pe jos sau cu bicicleta, şi descoperirea zonei bisericilor fortificate din împrejurimi.

Vei gasi aici multe obiective turistice, ce te vor impresiona cu siguranta !

Iata cele mai frumoase obiective pe care ti le recomandam, daca iti doresti sa vizitezi orasul MEDIAS :

 

Castelul : Dintre fortificaţii, cele mai vechi sunt grupate în ansamblul situat în centrul oraşului, pe o colină ce domină Piaţa Republicii, şi sunt cunoscute sub denumirea de “Castelul”. Deşi fortificaţiile exterioare au fost afectate, se mai păstrează însemnate porţiuni ale zidului interior.

 

Turnurile medievale (cele 8 turnuri ale cetatii medievale ) : Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Turnul Aurarilor, Turnul Forkesch, Turnul Funarilor, Turnul Mariei

Şcoala din castel : la început era lipită de Turnul Funarilor, clădirea fiind atestată documentar în jurul anului 1586. Degradarea în timp a şcolii conduce la renovarea şi mărirea acesteia. Turnul Şcolii este demolat pentru a se obţine mai multe încăperi, ulterior destinate învăţământului. În cadrul clădirii îşi are sediul şcoala germană Hermann Oberth.

Biserica fortificată Sfânta Margareta : Aceasta a fost construita in jurul anilor 1400 si deţine picturi murale gotice. Turnul inclinat al bisericii, simbol al orasului, are un ceas care indică fazele lunii si in care a fost intemnitat Vlad Tepes, domnitorul Tarii Romanesti (in anul 1476).

Complexul arhitectural franciscan : în cadrul acestuia se află biserica şi Mănăstirea Franciscană, construite în anul 1444. Complexul deţine exponate de mare valoare: diverse piese de ceramică populară, tezaurul de la Şeica Mică, tezaurul de la Panade.

Scara acoperita si temnita : in anul 1803, cu ocazia renovarii si modernizarii vechii primarii, a fost construita o noua cale de acces in castel numita Scara Acoperita. In interiorul acestei scari s-a construit si o temnita devenind astfel al doilea punct de acces spre cetate, asigurand legatura intre castel si Piata Regelui Ferdinand.

Fosta şcoală a piariştilor : se afla pe latura vestică a Pieţei Mari si este pe 3 niveluri, faţada actuală fiind denaturată de brutala intervenţie de la parter, unde s-au deschis magazine cu mari vitrine.

Casa Hann : a apartinut primarului Petrus Hann (in anul 1617). Cladirea este una dintre cele mai vechi din Cetatea Mediasului si este despartita de ganguri boltite.

Casa Schuller : este una dintre cele mai importante construcţii civile în stilul Renaşterii din Transilvania. Casa Schuller este atestata documentar in anul 1588, ca fiind proprietatea lui Johannes Schuller, primarul Mediasului la acea vreme. De-a lungul timpului, aceasta a fost recondiţionată şi folosită ca berărie sau han.

Casa memorială Stephan Ludwig Roth : este amplasată în centrul oraşului. Clădirea este o construcţie barocă, compusă din 3 încăperi. Dintre obiectele care i-au aparţinut lui St. L. Roth se mai păstrează mantaua şi haina purtată de acesta în timpul execuţiei, o puşcă cu aer comprimat, un pocal din sticlă, o tabacheră de cositor etc. Mai deţine o serie de piese de mobilier original,texte, fotografii, documente.

Muzeul Municipal Mediaş : este adăpostit în clădirea fostei mănăstiri franciscane datând din secolul al XV-lea şi cuprinde trei secţii de bază: istorie, etnografie-artă şi ştiinţele naturii. Sunt prezente 15.000 de exponate, de ceramică arheologică, produse din argint ce provin din tezaurele dacice descoperite la Şeica Mică şi Mediaş, sigilii, obiecte, colecţii de carte veche şi tablouri,steme, piese de port popular românesc, german şi maghiar cu specific pentru zona Târnavei Mari.

Centrul vechi : apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale prezente în piaţa castelului sunt considerate unice în Transilvania.

 

Centrul de Informare şi Documentare Gaze Naturale : În anul 2009, cu ocazia împlinirii unui secol de la descoperirea gazelor naturale în România, în cadrul Societăţii Naţionale de Gaze Naturale, ROMGAZ SA Mediaş, a fost înfiinţat Centrul de Documentare şi Informare pentru gaze naturale. Scopul acestei instituţii este de a asigura conservarea identităţii sectorului gazelor naturale şi de a-l pune în valoare prin organizarea de expoziţii tematice şi manifestări ştiinţifice.

Muzeul Hermann Oberth : a fost inaugurat în anul 1994 cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naşterea marelui savant Hermann Oberth, pionier al zborurilor interplanetare şi a tehnicii rachetei. Muzeul este structurat pe trei module expoziţionale dedicate lui Conrad Haas, inventatorul primei rachete în trepte cu combustibil, Hermann Oberth, părinte al zborurilor spaţiale şi Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român.

In continuare dorim sa iti prezentam o scurta descriere si despre celelalte atractii turistice din imprejurimea Mediasului.

SIBIU

Sibiul, cunoscut si sub denumirea germana Hermannstadt, este municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume si se afla la 55km de Medias. Municipiul Sibiu a reprezentat și reprezintă unul dintre cele mai importante și înfloritoare orașe din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale coloniștilor sasi stabiliți în zonă. Atestari documentare mentioneaza tinuturile locale incepand cu anul 1191. Orașul a fost capitală a Transilvaniei între anii 1692-1791 și 1849-1865.

În anul 2007 a fost Capitala Culturala Europeana, împreună cu orașul Luxemburg.

In prezent, Sibiul reprezinta un semnificativ centru istoric, reprezentat prin multiple edificii si locatii foarte valoroase din punct de vedere istoric.

Sibiul poate fi considerat pe buna dreptate capitala culturala a Romaniei datorita traditiilor si patrimoniului cultural artistic pe care Sibiul il detine.

In prezent detine o puternica baza culturala formata din 2 teatre, o filarmonica, 1 cinematograf, 5 biblioteci, 5 centre culturale, 6 institute culturale diverse precum si 10 muzee.

In 2004 centrul istoric a fost declarat de catre UNESCO monument universal.

 

Bazna

La aproximativ 18 kilometri de orasul Medias, se gaseste statiunea balneoclimaterica Bazna, atestata documentar inca din anul 1302, o statiune cu izvoare de apa minerala, bogate in saruri, namol mineral si recunoscuta pentru sarea de Bazna, asadar valoarea curativă a izvoarelor minerale de la Bazna era cunoscută încă din secolul al XVIII-lea. În 1843 o societate pe acțiuni din Medias a început exploatarea sistematică a băilor. Din anul 1949 Băile Bazna au fost trecute în administrarea Ministerului Sănătații, devenind stațiune balneo-climaterică, cu caracter permanent.

 

Mosna

Mosna este o comuna in judetul Sibiu, aflata la 10 km de Medias si care este vestita pentru biserica fortificata construita aici. Constructia acesteia a inceput in anul 1520 si cuprinde turnul de observaţie, două turnuri de apărare, două bastioane si zidul cetatii cu o inaltime de 9m care inconjoara biserica.

Astăzi, biserica se află în proces de reabilitare, urmând să fie inclusă în patrimoniul UNESCO.

Moşna face parte din Ecomuzeul Regional Sibiu din anul 2006. Circuitul Ecomuzeului cuprinde: Moara Veche: o moară tradiţională cu pietre achiziţionate tocmai din Franţa; Gospodăria de la nr. 215 (o casă din anul 1895 cu şura la stradă şi casa de locuit în spate); Gospodăria de la nr. 206 (o casă ce datează din anul 1724 cu o mică fermă ecologică).

 

Alma Vii

Alma Vii este un sat in comuna Mosna si se afla la aproximativ 18 km de Medias.

Satul Alma Vii este atestat din anul 1298. Satul a fost intemeiat de coloniști sași, iar ordinea, arhitectura și regulile tipic săsești se pot regasi si in ziua de azi, chiar dacă cei mai mulți dintre sași au plecat din aceste locuri.

Atractia turistica principala a satului este biserica inconjurata de zidul de aparare care este ridicat la inceputul secolului al XVI-lea. Tot atunci a fost construit un zid de incintă prevăzut cu patru turnuri de apărare, orientate spre cele patru puncte cardinale. Primul nivel al turnului clopotniţei era locuibil, fiind prevăzut cu vatră. Al doilea nivel prezintă mici bovindouri la fiecare colţ, prevăzute cu câte 3 guri de tragere, detaliu constructiv întâlnit şi în landul Thüringen din Germania. Turnul de poartă se regaseste tot aici si este construit pe 5 niveluri, dintre care trei prevăzute cu sisteme defensive.

Din anul 2008, "Mihai Eminescu Trust (MET)" a sustinut revigorarea satului prin diverse proiecte. A investit de-a lungul timpului atât în păstrarea arhitecturii specifice locului, cât și în acțiuni menite să crească spiritul de comunitate al sătenilor.

 

Richis

Richis este un sat din judetul Sibiu, aflat la aproximativ 22 km de Medias.

Aici se poate vizita o basilica gotica veche de peste 500 de ani, unde, intrarea se face pe sub un turn-poarta-clopotnita. Aceasta este inconjurata de zidurile vechii ale cetati, insa nu mai sunt in picioare in intregime.

Biserica se remarca prin numeroase elemente sculptate. Pe intreg interiorul acestui monument sunt raspandite o serie de figuri grotesti ce dau lacasului un aer si mai misterios.

Altarul este decorat in stil baroc si are in prim-plan scena rastignirii. In stinga se afla frumoasa usa a sacristiei, sculptata in lemn si ogiva in care este incorporata.

Amvonul din lemn este o alta capodopera. Pe coroana sa este infatisata figura blinda a unui pastor ce tine in mana un mielut.

Pe tavan, la intersectia arcadelor se afla tot soiul de figuri, iar la balconul din spate a fost instalata orga care dateaza din 1788 si este realizata de catre un vestit constructor de orgi de la acea vreme, Johann Prause.

Turnul de poartă aflat in vestul bisericii, folosit astăzi drept turn clopotniță, mai păstrează gurile de tragere. Se spune ca in acest turn a existat odata si un ceas. 

 

Biertan

Biertan se afla la aproximativ 27km de Medias si face parte din judetul Sibiu.

Este un sat vestit, datorita complexului arhitectural medieval care este alcătuit din biserica și centura de fortificații, amplasat în centrul așezării, pe un deal.

Biserica de tip hală, ocupa partea centrală a complexului, fiind construită între anii 1490 si 1520,în stil gotic, fiind ultima din Transilvania înălțată în acest stil. Fiind o construcție monumentală, de mari dimensiuni, are trei hale de înălțimi egale, iar intrarea se face prin trei porți: de vest, de nord și de sud. De faimă internațională se bucură ușa sacristiei, cu un sistem foarte complicat de 19 încuietori, realizată de meșterii locali în anul 1515 și care a stârnit un interes deosebit, fiind premiată la Expozitia Mondiala din 1900, de la Paris și care constituie un exemplu reprezentativ de manufactură săsească medievală.

Fortificațiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania . Cetatea are trei rânduri de ziduri, 6 turnuri și 3 bastioane construite în etape diferite.

Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est și are la parter un mausoleu care adăpostește, din 1913, mormintele prelaților acestei biserici.

 

Danes

Danes este un sat care face parte din judetul Mures si care este situat la 30km de Medias.

Satul a fost atestat documentar în anul 1343 cu numele de Danus. În octombrie 1661 satul este pustiit, iar pentru a repopula localitatea, sașii au hotărât pe la 1668 să admită și stabilirea românilor în sat.

Satul a devenit cunoscut datorita "Domeniului Dracula Danes", care se afla chiar la strada principala din sat.

Domeniul Dracula este format din Pensiunea Dracula, Centrul Ecvestru si Hanul Dracula.

Pensiunea are 16 camere standard sau camere duble superioare, dotate cu balcon şi o suprafaţă cuprinsă între 24 m2 şi 55 m2.

Centrul Ecvestru este in imediata apropiere a pensiunii Danes si se intinde pe o suprafata de 5 hectare in care locul central este ocupat de activitatile cu si in jurul calului. O expozitie permanenta pe teme ecvestre completeaza ambientul identitatii de agrement, nascuta din pasiunea pentru animalul pe care noi il consideram cel mai frumos si mai tandru dintre toate - calul.

Restaurantul este cu specific ardelenesc si nu numai. Restaurantul este deschis și oaspeților care nu sunt cazați în cadrul domeniului.

 

 

Sighisoara

Sighisoara face parte din judetul Mures, iar de la Medias pana aici se parcurg 39km.

Orasul este renumit pentru cetatea sa medievala, aceasta fiind, de fapt, centrul istoric si singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei.

Cetatea este înconjurată de un zid de 930 m a cărui înălțime inițială era de circa 4 m. Ulterior, înălțimea zidului a fost mărită în unele locuri până la 14 m. Zidul a fost construit între secolele al XIV-lea și al XVII-lea, ca protecție împotriva atacurilor turcești. Zidul avea 14 turnuri, din care 9 se păstrează până în ziua de azi. Turnurile funcționau ca sedii ale diferitelor bresle meșteșugărești.

Unul dintre cele mai vechi monumente din oraș este Biserica Mănăstirii Dominicane, construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, în stilul gotic transilvănean. Biserica Mănăstirii este situată chiar pe Strada Cetății, în vecinătatea Turnului Cu Ceas.

Cel mai important punct din Cetate este Turnul Cu Ceas, fiind cel mai masiv dintre cele nouă turnuri de apărare ale Cetății Sighișoara, monument istoric construit în secolul al XIV-lea, dar care s-a păstrat până în prezent și poate fi vizitat. De pe balconul aflat la o înălțime de 30 m se poate vedea intreaga cetate, orașul și împrejurimile.

 

 

 

Vom fi incantati sa iti putem oferi materiale informative, detalii si alte sfaturi in timpul sejurului tau la noi !